De 15 beste films van 2021

Een jaar dat begon en eindigde met gesloten bioscopen, bracht schitterende films voort.

Zoals verwacht is een groeiend aantal nieuwe films kort na de bioscooppremière al op Netflix te zien. Van aangrijpende drama’s tot mythische sprookjeswerelden, oude rotten en nieuw regie talent (Maggie Gyllenhaal) tot 2x Mads Mikkelsen en evenzoveel Olivia Colman.

De 15 favorieten van 2021 – plus 2 bonustips.

15. PIECES OF A WOMAN

Martha (Vanessa Kirby) verliest haar baby tijdens de bevalling en stort zich op een rechtszaak tegen de verloskundige. Actrice Vanessa Kirby laat aangrijpend zien hoe verscheurd verlies voelt in deze dramafilm van Kornél Mundruczó.

Bekijk de trailer van Pieces of a Woman

14. PASSING

Irene en Clare zijn allebei opgegroeid in Harlem, New York. Hun huid is licht getint en dat is een voordeel eind jaren twintig: ze kunnen kiezen of ze voor zwart of voor wit door willen gaan. Ze kiezen verschillend en de film, gebaseerd op de gelijknamige roman, laat in indringend zwartwit zien wat er door ze heen gaat als ze elkaar na jaren tegenkomen.

Bekijk de trailer van Passing

Bonustip: een ander juweel in zwartwit. Malcolm & Marie van Sam Levinson. Wat gebeurt er als de jonge filmmaker en zijn vriendin thuiskomen na de première en die avond verschillend hebben beleefd?

13. MINARI

Leven van het land is de grote American Dream van Jacob Yi. Hij verhuist zijn gezin naar een caravan in Arkansas en probeert Koreaanse groente te verbouwen zonder kennis van de Amerikaanse grond. Zijn vertrouwen in zijn droom is zowel schrijnend als ontroerend en in deze film van Lee Isaac Chung duim je mee voor een succesvolle oogst.

Bekijk de trailer van Minari

12. THE LOST DAUGHTER

Maggie Gyllenhaal brengt in haar regiedebuut een roman van Elena Ferrante prachtig tot leven, met behulp van een grootse cast, bestaande uit o.a. Olivia Colman, Jessie Buckley en Dakota Johnson.

Bekijk de trailer van The Lost Daughter

11. NOMADLAND

Filmmaker Chloé Zhao (The Rider) introduceert Fern, fenomenaal neergezet door Frances McDormand. In een door haarzelf opgeknapte busje toert Fern na het verlies van haar man door de VS als een moderne nomade.

Bekijk de trailer van Nomadland

10. RIDERS OF JUSTICE

In Riders of Justice gaat Markus (Mads Mikkelsen) achter de vermeende daders aan van de treinramp waarbij zijn vrouw om het leven kwam. Door een grote dosis humor en sukkeligheid toe te voegen aan het script, blaast Anders Thomas Jensen het klassieke actiefilmgenre met Riders of Justice nieuw leven in.

Bekijk de trailer van Riders of Justice

9. THE GREEN KNIGHT

Filmmaker David Lowery (A Ghost Story) creëert een magische wereld in zijn verfilming van de ridderroman Heer Gawein en de Groene Ridder, waarin acteur Dev Patel – charmant als altijd – de rol van de zoekende ridder Gawein prachtig speelt.

Bekijk de trailer van The Green Knight

8. DUNE

Met Dune brengt filmmaker Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) de mythische wereld van Dune auteur Frank Herbert adembenemend tot leven. Paul Atreides (Timothée Chalamet) is voorbestemd om naar een levensgevaarlijk (en schitterend mooie) planeet af te reizen om zijn familie en volk te redden.

Bekijk de trailer van Dune

7. THE KILLING OF TWO LOVERS

Ze werden al jong ouders en hebben vier kinderen als ze besluiten om tijdelijk uit elkaar te gaan. The Killing of Two Lovers gaat over twee geliefden, op zoek naar elkaar, maar pijnlijk (te)veel in de ban van hun omgeving om elkaar te zien. Acteur Clayne Crawford speelt de emoties van David aangrijpend uit.

Bekijk de trailer van The Killing of Two Lovers

6. THE FATHER

Dat een verhaal over dementie je niet onberoerd laat, is voorstelbaar. Dat topacteurs (Anthony Hopkins, Olivia Colman) daartoe bijdragen, is eveneens begrijpelijk. Verrassend is hoe sterk de cinematografie aansluit bij de belevingswereld van de dementerende Anthony. Daarmee stijgt The Father ver uit boven de gemiddelde verfilming van een toneelstuk.

Bekijk de trailer van The Father

Bonustip: Claire Darling. Een Franse film met Catherine Deneuve in de rol van Claire, een dementerende oudere die in een impuls besluit om haar complete antieke inboedel te koop te zetten.

5. UNDINE

Undine is een weergaloos mooi, modern sprookje van filmmaker Christian Petzold over een waternimf.

Bekijk de trailer van Undine

4. DON’T LOOK UP

Waar wil je zijn als de wereld vergaat? Een vraag die vaker gesteld wordt in apocalyptische films, maar op de een of andere manier niet zo onder je huid kruipt als bij het zien van Don’t Look Up, een beklemmend politiek drama van Adam McKay (Vice, The Big Short) over een naderende komeet ter grootte van de Mount Everest.

Bekijk de trailer van Don’t Look Up

3. QUO VADIS, AIDA?

Quo Vadis, Aida? kijk je niet omdat je even lekker achterover wilt leunen. In tegendeel, dit oorlogsdrama legt het ongekend pijnlijke bloedbad in Srebrenica (1995) bloot, bezien door de ogen van tolk Aida.

Bekijk de trailer van Quo Vadis, Aida?

2. THE POWER OF THE DOG

Indringende verfilming van het gelijknamige westerndrama over twee broers door Jane Campion (The Piano, Top of the Lake), met Benedict Cumberbatch prijzenswaardig in de hoofdrol van Phil.

Bekijk The Power of the Dog

1. DRUK (ANOTHER ROUND)

Net als Martin besluit om minder te gaan drinken, komen zijn vrienden met een theorie op de proppen: als je permanent een bescheiden hoeveelheid alcohol in je bloed hebt, gaat je leven erop vooruit. De film is gegoten (haha) in de vorm van een experiment.

Met heel je hart hoop je dat Martin (Mads Mikkelsen) zijn leven op de rit krijgt – en tegelijkertijd lift je maar wat graag mee op zijn roes. Meeslepend, prikkelend en… proost.

Bekijk de trailer van Druk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s