Top 8 terugkijken in 2020

Hier acht films die een avondje bioscoop (het kan weer!) of ‘view on demand’ meer dan waard zijn.

Filmjaar 2020 is begonnen met zinderende coming of age films, met gedurfde vrouwelijke hoofdrollen, een nieuwe film noir en oorlogsdrama’s die de oorlog niet verheerlijken.

A Hidden Life

A Hidden Life speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is geen vechtscène in te zien, maar ontroeren doet Terrence Malicks drama des te meer.

Antigone

Antigone is de nieuwe speelfilm van Sophie Deraspe, die al eerder op filmfestivals met haar werk in de prijzen viel. Het is een sterke keuze om de Griekse mythe als uitgangspunt te gebruiken voor een hedendaags immigrantendrama. En in Nahéma Ricci heeft ze een krachtige hoofdrolspeler gevonden.

Beanpole

Beanpole (Dylda) is een film van Kantemir Balagov waarin weinig wordt gesproken maar des te meer wordt verteld. De actrices maken met de rollen van Iya en Masha hun (speel)filmdebuut, en verbijsteren met hun hartverscheurende, invoelende speelstijl.

Ema

Ema, van de Chileense filmmaker Pablo Larraín, speelt in op je onderbuikgevoel. Want hoewel je allerlei kanttekeningen kunt plaatsen bij de staccato dialogen en de wispelturigheid van danseres Ema, valt niet te ontkennen dat Ema, met haar doordringende, bruine ogen en platinablonde haar, van alles bij je losmaakt.

Jumbo

Jeanne (Noémie Merlant) wordt verliefd op een kermisattractie; Jumbo. Hoe bizar dit ook klinkt, het resultaat is een bijzonder gevoelige speelfilm, van Zoé Wittock, die niet onderdoet voor een klassiek liefdesdrama.

Matthias et Maxime

Matthias et Maxime is een aangrijpend inkijkje in een emotioneel overhoop geraakte vriendschap. Een coming of age waarvan het zonde is teveel duiding te geven, je laten leiden door Xavier Dolan, die het in zich heeft een groots filmmaker te worden, volstaat.

Mrs Lowry & Son

Er is weinig, haast niks, spectaculairs te zien in Mrs Lowry & Son en toch gebeurt er veel. Voor Adrian Noble (1950), ervaren in de theaterwereld, is het pas zijn derde speelfilm. Chapeau, want de manier waarop hij de band tussen moeder (Vanessa Redgrave) en zoon (Timothy Spall) tot leven brengt, is bijzonder ontroerend.

The Wilde Goose Lake

Diao Yinan, die met zijn vorige film (Black Coal, Thin Ice) een Gouden Beer won, heeft een zowel stijlvolle als indringende gangsterfilm gemaakt. Een moderne film noir met wuxia (martial arts) invloeden die je bijna twee uur als gegijzeld op je stoel kluistert.

* de lijst is gesorteerd op alfabetische volgorde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s